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Topic of Rule Needing Clarification: General design requirements (system design qualifications)

Text of Rule Needing Clarification:

R18-9-A312
A. General design requirements. A person designing the on-site wastewater treatment facility shall:

1. Sign design documents submitted as part of the Notice of Intent to Discharge or subsequently to
obtain a Provisional Verification of General Permit Conformance, including plans, specifications,
drawings, reports, and calculations; and

2. Locate and design the on-site wastewater treatment facility project using good design judgement and
rely on appropriate design methods and calculations.

Question Needing Clarification:

What specific qualifications are needed for a person to perform the requirements of subsections (1) and (2)
above?

Clarification of Rule:

R18-9-A312(A)(2) requires location and design of an on-site wastewater treatment facility (regardless of cost) to
follow “good design judgement and rely on appropriate design methods and calculations.” The Department
considers this requirement to be satisfied if, based on submissions to the reviewing agency, the pertinent factors
related to utilization of site data; system selection, location, and sizing; plan depictions; calculations; and
construction and operation feasibility are assessed and realized in a technically correct, logical and documented
manner. Fulfillment of this requirement is through specific knowledge of the rule and relevant technical
knowledge and skill that would be applied by others who successfully obtain Provisional Verifications and
Verifications of General Permit Conformance under this program. The following persons are considered to
typically possess appropriate knowledge and skills:

1. An Arizona-registered professional engineer who applies “the technical knowledge and skill which
would be applied by all other registrants who practice the same profession in the same area at the same
time.” [Quoted text is from rule of the Arizona Board of Technical Registration, Arizona Administrative
Code, R4-30-301(A)(7)].

2. An Arizona-registered sanitarian with knowledge of and competence with the subject system.
3. A representative of a delegated agency with knowledge of and competence with the subject system.
4. A representative of the Arizona Department of Environmental Quality with knowledge of and

competence with the subject system.
5. A person who has been certified or approved by a recognized authority as having knowledge of and

competence with the subject system.
6. A person who has otherwise demonstrated to the Department or the delegated agency knowledge of and

competence with the subject system.

According to the Board of Technical Registration, Arizona Revised Statute §32-144 allows persons listed in
items 2 - 6 to design on-site wastewater treatment facilities serving detached single family dwellings.  Only an
Arizona-registered professional engineer can design wastewater treatment or collection facilities for other than
detached single family dwellings when the cost is more than $12,500.


