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Topic of Rule Needing Clarification: Sewage collection system serving multiple private users which delivers
wastewater to another sewage collection system or to a sewage treatment facility

Text of Rule Needing Clarification:

R18-9-E301(A): “A 4.01 General Permit allows a new sewage collection system or an expansion of an existing
sewage collection system involving new construction.
1. A sewer collection system includes all sewer lines and associated structures devices, and appurtenances that:

a. Are owned or controlled by a public or private sewer utility extending from the treatment works to the
upstream points in the system where private owners assume ownership or control; or

b. Serve multiple private users from the upstream points where the individual users assume ownership or
control to the downstream point where the sewer delivers wastewater to a sewage collection system
owned or controlled by a public or private sewer utility, or to a sewage treatment facility.”

Question Needing Clarification:

Please clarify the applicability of General Permit 4.01 to “multiple private users” as described in R18-9-
E301(A)(1)(b). That is, which multiple private users fall within the sphere of General Permit 4.01 and therefore
require submission of a Notice of Intent to Discharge and operation under a Verification of General Permit
Conformance? Also, please clarify the applicability of requirements in General Permit 4.01 for a sewage
collection system serving an on-site wastewater treatment facility.

Clarification of Rule:

The rule does not define “multiple private users” with specificity. The Department’s objective in drafting the rule
was to establish permitting requirements and technical standards for those sewer collection systems serving
multiple private users that could pose a threat to public health or water quality. Such threats may include adverse
impacts to a) groundwater quality by leakage out of the collection system, b) public health and surface water
quality from sanitary sewer overflows and backups, and c) downstream sewer collection systems and sewage
treatment facilities due to hydraulic loading or waste strength problems.

Wastewater disposed into a sewage collection system serving private users eventually reaches either an on-site
wastewater treatment facility (Case 1) or a public or private sewage treatment facility located elsewhere (Case 2).
For Case 1, the reviewing agency shall review any collection system piping as part of its overall processing of the
Notice of Intent to Discharge submitted for the onsite wastewater treatment facility. For this reason, no separate
submission of a Notice of Intent to Discharge for the sewage collection system (or the associated fee) is required.
The collection system for an on-site wastewater treatment facility submitted under General Permit 4.23 (design
flow of 3000 gallons per day [gpd] or more) shall be reviewed in the context of technical standards specified in
General Permit 4.01. For an on-site wastewater treatment facility with a flow of less than 3000 gpd, collection
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Clarification of Rule (continued from previous page):

system piping should be reviewed on the basis of relevant technical standards contained in R18-9-A312 through
A315 and R18-9-E301, or the Arizona Uniform Plumbing Code if no relevant technical standard exists in the
aforementioned ADEQ rule citations.

For Case 2, consistent with the objective expressed in the first paragraph, General Permit 4.01 is applicable if the
private sewage collection system is constructed outside the footprint of the served building(s) and collects
wastewater into a single pipe accommodating a design flow of 3000 gpd or more based on Table 1, Unit Daily
Design Flows (A.A.C., Title 18, Chapter 9, Article 3, Part E). The following representative situations meeting the
preceding criteria would fall within the sphere of permitting under General Permit 4.01:

Source of Wastewater Typical Configuration Meeting 3000 gpd Threshold

Residential dwellings, 4 bedrooms A subdivision or development of 5 dwellings or more
Mobile homes, family A park of 12 mobile homes or more
Mobile homes, adults only An adults only park of 20 mobile homes or more
Recreational vehicle park, w/water and sewer A park of 30 vehicle spaces or more
Campground, overnight, flush toilets A campground of 40 camping units or more
Apartment building, 2 bedroom A complex of 10 apartments or more
Hotel/motel, without kitchen An establishment of 60 units or more
Other sources A collection system conducting wastewater into a pipe

carrying a design flow of 3000 gpd or more

General Permit 4.01 is not applicable to a Case 2 sewage collection system with a design flow of less than the
3000 gpd provided that the sewage collection system is a single and complete project not part of a larger plan of
sale or development (otherwise, the administrative and technical requirements for General Permit 4.01 do apply).
For a Case 2 system with a design flow under 3000 gpd, local jurisdictions typically exercise oversight of design
and construction, guided by provisions of the Arizona Uniform Plumbing Code. However, regardless of design
flow, R18-9-E301(D)(2)(d)(ii) shall be used as the basis for determining minimum sewer line pipe size for
certain Case 1 or Case 2 sewage collection systems rather than Appendix E of the Arizona Uniform Plumbing
Code.


