SUBSTANTIVE POLICY STATEMENT

This Substantive Policy statement is advisory only. A substantive policy statement does not include internal procedural
documents that only affect the internal procedures of the agency and does not impose additional requirements or penalties on
regulated partied or include confidential information or rules made in accordance with the Arizona Administrative Procedure
Act. If you believe that this substantive policy statement does impose additional requirements or penalties on regulated parties,

you may petition the agency under Arizona Revised Statutes section 41-1033 for a review of the statement.

7 ARIZONA DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL QUALITY
Inter-Office Memorandum

’ TO: Technical Engineering Unit, Review Staff

FROM: Bill Shafer, Manager

Technical Engineering Unit, DWS, WQD
DATE: April 25, 1994 [/l/[/(é
RE: Well Seal Requirements

Recently there was a question regarding well seal requirements for an existing well where it was proposed
that the well serve as a new source for a drinking water system. At the current time both ADEQ and
DWR require a 20 foot deep grout seal.

Question: If a well with a 10 foot deep grout seal is proposed as a drinking water source, does the seal
have to be upgraded to the current 20 foot standard?

1. No: if; the well was constructed prior to March 5, 1984; the well has a 10 foot grout seal

: as required as of that date, there is no major well or pump work required to place the
well into service as a drinking water source, and there are no site conditions (such as a
fault or other soil discontinuity) that would compromise the integrity of the well. If all
these conditions are met, a 10 foot deep grout seal can be accepted with a condition on
the approval to construct or approval of construction that the well seal will be required
to be extended to 20 feet deep whenever there is a major renovation of the well or pump.
(Note: Discussions with DWR indicate that they have determined that they are unable to
enforce the 20 foot seal requirement prior to the formal effective date of that requirement,
which was March 5, 1984. They require that the grouting be upgraded whenever there
is a major renovation of the either the well or the pump. In addition ADEQ’s standard
was 10 feet until the change in the DWR standard. It should also be noted that there may
be Other unusual conditions where it might not be necessary to enforce the current well
seal depth requirement. An example is the exclusion granted to the Holbrook Seventh-day
Adventist Indian School, PWS #09-046 where there was no well seal, but there was a
large concrete slab and structure around the well. However, the exclusion requires the
addition of the grout seal whenever the pump is repaired or replaced.)

2. Yes: if the well was constructed on or after March 5, 1984.

3. Yes: if the location of the well is such that either surface or sub surface conditions would
place the well in jeopardy. In such cases it might be necessary to require the well seal
to be greater in depth than the current 20 foot minimum.

cc: Ed Swanson
Jim Maston
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